Com comprovar el nivell d’oli del cotxe?

Tallers Santa Eulalia t’ensenya com comprovar-ho.

La revisió dels nivells d’oli sol ser una tasca assignada als tallers mecànics, sobretot quan cal fer la revisió anual del vehicle.

No obstant això, aquesta senzilla comprovació pot evitar-nos possibles danys futurs ja que la correcta lubricació de l’oli de motor és la responsable d’evitar possibles fregaments entre les peces o augments de temperatura que podrien fer malbé el bloc. A més, l’oli del motor permet que les peces llisquin fàcilment i per tant, el procés de combustió sigui satisfactori.

Quina funció té l?oli del motor?

  1. Lubricar mitjançant la formació d’una pel·lícula entre les peces mòbils disminuint la fricció, evitant el desgast de les peces.
  2. Refredar el motor retirant la calor dels pistons.
  3. Segelleu l’espai entre els pistons i els anells per mantenir la compressió.
  4. Netejar el motor eliminant residus de carbó que es puguin formar dins seu.

Què passa si no hi ha prou oli?

El motor es pot gripar (es trenquen les peces internes i deixen de funcionar immediatament) o patir greus avaries que provoquin la fi de la vida útil del vehicle.

Com comprovar-ho?

  1. En primer lloc, el vehicle ha d’estar en posició horitzontal, en un lloc sense arracades, amb el motor aturat i fregit.
  2. Generalment, sempre trobarem al motor, una vareta per poder mesurar el nivell d’oli.
  3. Tot seguit, si estirem la vareta, podrem comprovar que està impregnada d’oli amb dues osques que ens informen del nivell mínim i màxim permesos. Com que no és real aquest mesurament; hem de procedir a netejar amb un paper la vareta i tornar-la a inserir fins al fons durant uns segons.

4. Finalment, retirem la vareta i comprovem que el nivell d’oli estigui entre els dos nivells de osques (nivell mínim i màxim); cosa que indica que tot és correcte i no hem de fer res més.

Si el nivell d’oli es troba per sota del mínim, el que hem de fer és emplenar-lo amb el mateix oli i tornar a fer el mesurament. Si, per contra, el seu nivell d’oli està per damunt del màxim, cal acudir al nostre taller mecànic perquè un professional pugui comprovar l’estat del motor i buidar una part de l’oli.
Finalment, des de Tallers Santa Eulàlia, recomanem que reviseu el nivell d’oli cada mes o abans d’un viatge llarg.

Com podeu comprovar, és una verificació ràpida i senzilla que pot allargar la vida útil del vehicle i evitar possibles danys.